Roze stamppot

Je zou bijna denken dat het winter is, de grond bevroren en dat er geen fluit te beleven valt in de tuin, zolang heb ik al geen stukje geschreven. Maar nee hoor, er mag dan wat minder te doen zijn in de tuin, er is nog genoeg te vertellen. Alleen de (priori)tijd ontbreekt wel eens. En net die ene keer dat ik wél wat wilde schrijven lukte het inloggen niet. Tsja…

Maar de komende dagen zijn er weer stukjes te verwachten!

Vandaag ben ik even naar mijn tuin geweest om de oogst in ontvangst te nemen. De bieten zijn nog steeds niet groot, maar ik heb de grootste eruit gehaald en kon zo vandaag verse bietenstamppot eten. En binnenkort nog eens maar daarvoor moet ik eerst aardappels halen want mijn eigen oogst is inmiddels bijna op, het laatste restje oogst zit nog in de grond.

Roze stamppot is erg lekker, ik ken meerdere gezinnen waar de kinderen er spontaan meer van gaan eten. Ikzelf trouwens ook, wat dat betreft is het altijd een hele kunst om twee porties in één keer te maken want de helft van de keren is de overgebleven portie wel erg klein geworden.

rozestamppot_rsVoor de liefhebbers het recept:

Nodig:

  • Aardappels
  • (verse) bieten
  • appel
  • ui
  • (geraspte) kaas
  • evt. gehakt/spekjes, rozijnen

Bereiding:

Schil de aardappels en de bieten. Snijdt de bieten in stukken die minstens de helft zo klein zijn als de aardappels. Op deze manier kun je ze samen koken en zijn ze ongeveer tegelijk gaar. Kook de aardappels en bieten zo’n 20-30 minuten in een laagje water. Doe er in de laatste paar minuten een appel (in stukjes) bij. Wil je ook rozijnen voeg deze dan ook nu toe.

Fruit de ui in wat olie. (Hierna kun je het gehakt erbij doen en rullen.) Giet de aardappels en bieten af en giet (een deel van het) water als jus bij de ui (en gehakt).

Stamp de aardappels & bieten fijn, voeg de (geraspte) kaas toe evenals de jus met ui (en gehakt). Schep alles door elkaar en breng eventueel nog op smaak met peper en zout.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.