Kurkuma, tot zo’n 1,5 jaar terug had ik nog nooit van het woord gehoord. Laat staan dat ik wist wat het was. Inmiddels eet ik het wekelijks en heb ik de afgelopen week voor het eerst de verse variant uitgeprobeerd. Ook als je nog nooit van kurkuma hebt gehoord is de kans groot dat het je het wel eens door je eten hebt gedaan. Het is namelijk een belangrijk onderdeel van kerriepoeder. Kurkuma, ook wel geelwortel genoemd, is een kruid met een wat bittere smaak. En wat je niet snel vergeet is de knalgele kleur.
Qua uiterlijk doet het denken aan gember, alleen is het iets kleiner. En zodra je het opensnijdt knalt de gele/oranje kleur je tegemoet. Deze kleur laat je de eerste twee dagen ook niet meer los, alles waar het mee in aanraking komt blijft een tijd geel. Het is dan ook niet verwonderlijk dat deze geelwortel ook wel als kleurstof wordt gebruikt.
Waarom ik schrijf over kurkuma is omdat het een kruid is (makkelijker verkrijgbaar als poeder dan vers) dat een aantal heel interessante gezonde effecten heeft. In India wordt het veel gebruikt om het eten mee te kruiden en uit verschillende onderzoeken is gebleken dat dit de oorzaak is van het (veel) lagere percentage van verschillende soorten kanker in dit land. Sterker nog, het wordt in Azië gebruikt als medicijn tegen onder andere Alzheimer en Parkinson. Ook helpt het tegen ontstekingen, waaronder reuma.
Sinds ik weet hoe gezond kurkuma is, voeg ik regelmatig een theelepel van dit kruid toe aan mijn eten. Met name in combinatie van zwarte peper want dit versterkt de werking. Het leek me leuk om eens een verse geelwortel te eten en ik ontdekte het afgelopen week bij de biologische winkel. Leuk!
Misschien komt het binnenkort nog wel eens langs op mijn blog, als ik het ga planten in mijn tuin. Ik zie namelijk net een foto en concludeer dat het prachtig kan bloeien.
Tot zover mijn promo-praatje over kurkuma 😉
Gebruikte websites: