Een nieuwe tuinkas: de fundering

Het is deze week wat stilletjes op mijn blog. Niet alleen gebeurt er weinig in de tuin, ook ben ik druk bezig met klussen in huis. Tussendoor moest er ‘even’ nog een kas verhuisd worden.

DSC_0360Vandaag gingen we met drie man sterk bezig met een fikse klus op mijn tuin: de fundering van de kas leggen. Voor een glazen tuinkas is het ontzettend belangrijk dat er een goede fundering is. Ten eerste moet de fundering goed verankerd zitten, anders vliegt de kas met een flinke storm de lucht in. Daarnaast wil je niet dat de kas gaat verzakken, bij een scheve kas komt er teveel spanning op het glas waardoor deze kapot kunnen gaan. Om diezelfde reden moet de fundering waterpas liggen.

Al met al dus een klus die goed uitgevoerd moet worden om nog lang plezier te kunnen hebben van de tuinkas. Vorige week dacht ik dat de kas in één dag opgebouwd kon worden. Later deze week bereidde ik me er al op voor dat het waarschijnlijk alleen de fundering zou worden. Halverwege vandaag werd het de vraag óf de fundering er ’s avonds zou liggen.

DSCN2064We hadden het advies gekregen om de pootjes van een kas in beton te gieten. De kas had echter geen fundering (deze week geleerd: de fundering van een kas kun je er los bij kopen, bij mijn kas zat ‘ie er dus niet bij) dus moesten we zelf pootjes fabriceren. Terwijl twee naar de bouwmarkt gingen om betonmortel en gegalvaniseerde ijzerpalen te halen ging ik aan de slag met de schop: vier diepe gaten graven waar we een tegel in konden leggen en het beton (in een opengesneden emmertje) op konden gieten. Fanatiek ging ik van start. DSC_0364Van het hele kasgebeuren was dit het eerste echte ’tuinwerk’, lekker graven. Het was heerlijk werken, het was prachtig weer en de dag was nog lang.

Al lang na lunchtijd waren er vier gaten van 70 cm diep, was de funderingrand in elkaar gezet, zaten de ijzerpalen eraan maar moest het geheel nog waterpas gemaakt worden. Bovendien zat de funderingrand niet heel stabiel in elkaar en was enige versteviging wel gewenst. We waren hard aan pauze toe. Hoog tijd om thuis even lekker op te warmen met een kop soep en bij te komen op een comfortabele stoel.

Hard toe aan een behaaglijk lange pauze maar de tijd tikte verder… (wordt vervolgd)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.