Bijenvoer (phacelia)

phacelia bijenvoerDe plant die jullie de afgelopen week op de foto zagen is Bijenvoer (phacelia tanacetafolia). Het moment dat ik kennismaakte met deze plant was na het zaaien van een zakje bijenbloemenmengsel. Om de bijen te helpen nu ze in zwaar weer zitten zijn worden deze zakjes op veel plaatsen verkocht of zelfs uitgedeeld. Al snel na de start van de bloei ontdekte ik dat het zijn naam eer aan doet: bij zonnig weer zit het vol met bijen en hommels en klinkt er een gezellig gezoem.

De plant is niet alleen uiterst nuttig voor het voeden van bijen maar ook nog eens te gebruiken als groenbemester. Voor de plant zaad gaat maken zul je de plant dan onder de grond moeten werken. Het zorgt voor organische stof wat een waardevolle toevoeging is voor je tuingrond. Bij vorst gaat de plant dood maar een beetje vorst kan het blijkbaar wel verdragen want deze plant heeft de winter overleefd. Sterker nog, ik heb de plant in het najaar al flink ingekort omdat ik niet meer over mijn paadjes kon lopen en inmiddels kan ik de snoeischaar er alweer in zetten. Er blijft echter altijd wat staan voor de bijen, ik vind hun aanwezigheid zeer aangenaam en geniet van hun gezoem en af- en aanvliegen.

This poll is no longer accepting votes

Welke plant staat er op de foto van de week?
×

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.