Groeispurt in de kas

DSCN2461 De planten in de kas zie je bijna groeien, zo hard gaat het. En dan komen er opeens weer nieuwe “problemen” om de hoek kijken. Had ik vorig jaar een serie lange bamboestokken aangeschaft om bij de almaar groeiende tomatenplanten neer te zetten, dit jaar heb ik daar niets aan. De stokken zijn namelijk te lang. Je zou denken: mooi handig in een kas waar alles maar groter en groter wordt. Ja, dát wel. Maar als ik de stokken recht in de grond wil steken blijkt het glas van de kas in de weg te zitten.

De spiraalvormige plantensteunen zijn echter ideaal! Ze hebben de goede lengte en, heel handig, er zit een gaatje bovenin. Door een touwtje te spannen van de ene naar de andere kant van de kas via deze gaatjes blijven de steunen goed staan, ondanks het gewicht van de tomatenplanten. Een prachtig systeem! Nu nog een hele serie nieuwe aanschaffen want drie is wel erg weinig.

DSCN2454De komkommerplant (ik heb er één in de kas staan, de rest groeit in een tunnelkas) is inmiddels behoorlijk groot geworden. Het voordeel van het omhoog leiden van de komkommerplant is dat je beter overzicht hebt waar de dieven verschijnen en je gemakkelijk de komkommers kunt uitdunnen. Het nadeel echter is dat de plant inmiddels de top van de kas heeft bereikt. Het mag nu horizontaal verder groeien over gespannen draden maar ik weet niet hoelang deze dat gewicht kunnen dragen. Een waslijn moet dus ook op de boodschappenlijst. Morgen hoop ik de eerste komkommers te kunnen oogsten 🙂

Eén antwoord op “Groeispurt in de kas”

 1. Hoi Marijke,

  Een vertraagde reactie.
  Wist je dat je bamboestokken ook heel goed en makkelijk op maat kunt zagen?
  I.p.v. spiraalvormige plantensteunen kun je ook (bovendien een stuk voordeliger) draad gebruiken.
  In je kas span je draad van de voorkant naar de achterkant.
  Gezien de grootte van jouw kas zou je zelfs meerdere lijnen kunnen spannen met een bepaalde tussenruimte.
  Aan deze draad maak je draden vast die je naar beneden laat lopen.
  Als je dit gelijk bij het planten doet, kun je een stukje draad onder de plant leggen, de draad blijft dan zeker goed in de grond zitten.
  Tijdens de groei leid je de plant als het ware om de draad heen.
  Zelf gebruik ik hier draad van Action voor, zit op een rol en is in de combinatie wit met verschillende kleuren te koop.
  Dit draad kun je laten hangen en volgend jaar weer gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.