Start van een nieuwe ronde

Het nieuwe tuinseizoen begint zo langzamerhand wat op gang te komen. De bestelling van de zaden die binnen is, voorjaarsbollen die al boven komen en vooral: de start van het zaaien. Het is elk jaar weer een overweging wanneer ik begin. Half februari kan ik al wel gaan zaaien, maar welke zaden doe ik al wél en welke kunnen beter nog een paar weken wachten?

Met een kas op de tuin die ik nu al in het voorjaar kan gebruiken is er weer een nieuw element bij gekomen. Want ook de ruimte in de vensterbank is iets wat meetelt. Als alle plantjes begin mei in de vensterbank moeten passen, is half februari wel erg vroeg om al te gaan zaaien. Maar dit jaar kan ik de grote plantjes eventueel in de kas kwijt. En dat scheelt enorm!

Verder heb ik me dit jaar laten verleiden om nieuwe kweekbakken te kopen. 24 aparte vakjes lijkt me een stuk handiger dan één grote kweekbak. Zo hoef ik de wortels niet uit elkaar te trekken als de jonge plantjes verpot moeten worden. En als ik denk aan de tray’s die in het voorjaar bij groothandels worden verkocht (die met zomerbloeiers als petunia’s en vlijtige liesjes) dan verwacht ik dat ik de plantjes vanuit deze bakken rechtstreeks in de tuin kan zetten. Dat scheelt in ruimte en verpotten.

Het is natuurlijk even uitproberen, zoals zoveel in de tuin. De tomatenplantjes zullen al snel veel te groot zijn om onder de plastic kap te blijven. Dus zaai ik de tomaten en paprika in één bak en komen de sla en kolen in een andere bak. De derde bak bevat vlijtige liesjes & afrikaantjes. Als aarde heb ik de mix van de ‘Makkelijke Moestuin’ gebruikt (1/3 compost, 1/3 vermiculiet, 1/3 turfmolm). Ik hoop op mooie, gezonde, sterke plantjes.

De eersten komen al boven, de sla die ik vorige week al zaaide. Ja… het voorjaar komt dichterbij! 🙂

Eén antwoord op “Start van een nieuwe ronde”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.