Zieke planten

Ik had het niet verwacht maar helaas, ook in de kas kunnen de tomatenplanten ziek worden. Waar het precies aan heeft gelegen weet ik niet, maar de vleestomaat is ermee begonnen. De drie planten vertonen allemaal bruine vlekken en sommige tomaten verrotten aan de plant. Misschien dat deze soort vatbaarder is voor phytophthora dan de andere soorten. Nu was het wat vol geworden in de kas (ook een risicofactor) en misschien wel te vochtig (andere mogelijke oorzaak). Hoe dan ook, de zieke planten moesten eruit en de tomaten die nog kans maakten heb ik geoogst. Gelukkig ben ik er vroeg bij en kan een deel van de planten nog wel even blijven staan. Ze zullen de ziekte ook overgenomen hebben maar het is nog niet te zien.

De plantenresten moeten naar de afvalverbranding (niet bij het tuinafval) omdat de ziekte erg besmettelijk en hardnekkig is.

Eén antwoord op “Zieke planten”

 1. Wat jammer!
  Vorig jaar overkwam mij hetzelfde.
  Dak kas waterdicht.
  Geen slootwater geven als er om je heen phytophtora is geconstateerd.
  Deur kast dicht houden.
  Dat waren de adviezen die ik toen (te laat) kreeg.
  Zelf had ik nog bedacht bladeren planten sterker maken met gesteentemeel.
  Maar ja, het blijft een gok.
  Emmie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.