Rode kool

De eerste rode kool is geoogst en inmiddels ook al verwerkt. Er staan drie rode koolplanten in de Spruit-tuin en vórig jaar heb ik daar al rekening mee gehouden. Ik vind rode kool namelijk heerlijk. Gekookt met appel en kaneel. Of rauw: heel fijn gesneden in de salade.

Het enige nadeel is dat het best veel werk kan zijn om de rode kool fijn te raspen/schaven of snijden. Mijn allereerste zelf klaargemaakte rode kool, nu zo’n 7 jaar geleden, smaakte voor geen meter. De stukken waren veel te dik en van het op smaak brengen wist ik ook weinig van.

Ik kreeg de tip om de kool te schaven met een kaasschaaf. De stukjes werden mooi dun en door de structuur van de kool vielen ze in sliertjes uiteen. Bij mijn toenmalige werk leerde ik hoe ik de kool op smaak kon maken. Het resultaat smaakte goed. Het enige nadeel was alleen nog dat het véél werk was om de hele kool te schaven en daarbij geen geschaafde vingers te krijgen.

Vorig jaar vroeg ik daarom een mixer met rasp op mijn verjaardag. Terwijl de mixer al veelvuldig gebruikt is, moest de rasp altijd nog uitgeprobeerd worden. En natuurlijk moest dat met de rode kool uit eigen tuin. Het werd een fantastische klus: rode kool raspen. In 10 minuten was ik klaar. Met de héle kool wel te verstaan. En nog fijner dan ik met de kaasschaaf ooit had gedaan. Het wordt tijd dat de andere rode kolen ook groot genoeg zijn om te oogsten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.