Stekje

Het heeft wel eens zijn voordelen om bij een (biologische) moestuin te werken. Genoeg mensen met kennis en afgelopen week werd ik verblijd met een aanwinst voor mijn tuin. Een stekje van de zwarte bes. Ah, leuk! De takken hadden te sier gestaan in het lunchcafé en waren wortels gaan vormen. Ik leerde meteen dat ik mijn eigen rode bessenstruik zelf kan vermeerderen als ik dat wil. In het voorjaar een aantal takken afknippen en in het water zetten. Tegen de tijd dat ze wortels hebben kun je ze in de aarde zetten. Wel even laten afharden voor ze echt naar buiten gaan.

Aangezien het de tijd is om mijn perenboom te snoeien ben ik maar even gaan informeren bij een meer ervaren tuinder. Want ja, zoveel takken heeft mijn perenboom nog niet. Ik zou het wel leuk vinden als er wat meer takken aan komen, maar hoe moet ik deze dan gaan snoeien?

Deze man legde me uit dat het mooi is als een boom één tak heeft die netjes omhoog loopt, met daarnaast nog een aantal takken er omheen. De dikke knoppen die zich op de takken hebben gevormd zijn belangrijk want daar komen de bloemen uit. De verdere uitlopers van de takken, met kleinere knoppen kan ik eventueel snoeien. Maar gezien het geringe aantal takken van mijn boompje raadde hij me aan het te laten zoals het is. ‘Een perenboom weet zelf wel hoe hij moet groeien, die zijtakken komen er vanzelf.’ Ach ja, dat is ook zo. En toen ik afgelopen zaterdag mijn perenboom nog eens wat beter bekeek kwam ik erachter dat de boom niet 2 maar 4 takken heeft. Valt dat weer mee.

De pioniersbuurman van de tuin kwam zaterdag even mijn bezigheden bekijken. Bij de perenboom bleef hij even staan. ‘Eigenlijk zou je hier een paal bij moeten zetten,’ zei hij. ‘Denkt u dat de boom gaat omwaaien?’ vroeg ik hem. Die paar takken vangen toch niet zoveel wind dacht ik bij mijzelf. ‘Nee, maar hij groeit scheef. Zo groeit hij op den duur je tuin in.’ O… tsja… een páál in de grond, dat is nu niet echt mijn specialiteit. En ik heb geeneens een goeie paal. Toen hij mijn bedenkelijke gezicht zag en hoorde dat ik geen paal heb bood hij aan om er deze week een paal naast te zetten. Fijn! Hij doet zijn naam meteen eer aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.