Shitake

shitake kwekenHet ziet er wat vreemd uit, zo’n stuk boomstam in een emmer onder de douche zetten. Maar momenteel staat dit toch echt zo in de badkamer. Wat jullie hier zien is een stuk eikenboom met daarin witte stukjes.

Toen ik het kreeg werd mij gezegd: ‘Je verbouwt al je eigen groente en fruit maar je hebt niets voor vlees. Met deze boomstam kun je je eigen vleesvervangers kweken.’ Ik kreeg papieren met daarop een heel verhaal over shitake kweken.

Shitake… waar ken ik dat van? Nou, erg bekend was het mij niet. Shitake zijn eetbare paddenstoelen. Volgens mij heb ik ze nog nooit gegeten, het zal even spannend zijn hoe ik ze vind smaken. Het verbouwen van mijn eigen paddenstoelen vind ik in ieder geval zeer fascinerend. Het lijkt me prachtig om uit zo’n boomstam de paddenstoelen tevoorschijn zien te komen. En uiteraard ben ik wel in voor wat nieuws.

Gelukkig is de boomstam niet te groot voor de vensterbank en kan ik het proces van dichtbij meemaken. Maar eerst moet de stam 24 onder water gedompeld worden. Ja, daarvoor is de stam dan wel weer te groot, maar twee keer voor de helft in het water is hopelijk ook voldoende. De witte stukjes die jullie zien in de stam zijn een soort pluggen die het proces versnellen. De schimmel waar shitake uit groeit zit namelijk al in de eikenboom zelf. Om te voorkomen dat er andere (en mogelijk giftige) paddenstoelen uit de stam groeien wordt een verse stam gebruikt, dat wil zeggen dat de stam niet in het bos nog een tijd op de grond heeft gelegen en zo ‘besmet’ kan raken.

Na het onderdompelen in het water moet de stam in een vochtige omgeving staan van zo’n 15 graden. De temperatuur scheelt weinig met mijn kamertemperatuur (en anders is een extra trui ook nog wel te overwegen) en de vochtige omgeving kan nagebootst worden met regelmatig gebruik van de plantenspuit.

Het duurt 1 tot 2 weken voor zich er paddenstoelen vormen.

Ik ben reuze benieuwd!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.