Zonneschijn

Twee dagen van huis was fataal voor de stekjes van de basilicum. De zon had op de ramen geschenen en het was in huis lekker warm geworden. Hoe koud het buiten dan ook mag zijn, met veel ramen kan de temperatuur bij helder weer toch aardig oplopen. Bij warm weer verdampt er meer water en dit keer zakte het waterpeil te laag voor de nog zeer kwetsbare stekjes… Helaas. Eentje ziet er nog een beetje aantoonbaar uit, ik ga nog even afwachten of dat nog wat gaat worden. De andere twee zijn reddeloos verloren.

Gelukkig had ik de kleine zaailingen allemaal op de eettafel gezet en de lamellen half dicht gedaan. De grond is snel uitgedroogd in zulke kleine bakjes en dat overleven de plantjes niet. Die zien er dus nog goed uit al moest ik ze wel meteen water geven.

Waarom de bloemkool het zo slecht doet is mij inmiddels ook duidelijk. Het had (ook) last van luis! Het is toch wat met die luis dit voorjaar… Met zoveel plantjes die ik al heb voorgezaaid staan de vensterbanken vol. Ik kan er dan ook weinig aan doen om de (nog) niet besmette plantjes te beschermen. Uit voorzorg bespuit ik alles met water en zeep en tot nu toe groeien de plantjes nog vrolijk door. Alleen de bloemkool was me ontgaan, die stond tenslotte in de slaapkamer, zonder besmette planten ernaast. Maar de luizen zaten er waarschijnlijk al op.

En zo is elk jaar tuinieren weer anders.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.