Doperwten versus kapucijners

Doperwten en kapucijners: Ze groeien tegelijk, ze zijn even groot, je bereidt ze hetzelfde maar… wat is nou het verschil?

Ten eerste is de groeiwijze anders. Althans, bij mij zijn de doperwt-planten maximaal 70 cm hoog en de kapucijners gaan wel tot 2 meter. De peultjes van de doperwten zijn groen, de kapucijners van mij zijn paars.

De doperwten zijn knalgroen en glanzend rond, kapucijners zijn iets lichter van kleur en, ongekookt, ook mooi rond. Na het koken is het verschil duidelijker zichtbaar. De kapucijners krijgen een deukje en de kleur is nog lichter geworden.

En daP_20150712_181100n de smaak. Opeens ga je je afvragen waarom je ze op elkaar vond lijken… Want nee, die smaak is totaal anders. Waar de doperwten knapperig en fris smaken, hebben de kapucijners meer weg van droogbonen. Het ‘melige’, eiwitrijke van een boon is duidelijk terug te vinden. Het doet mij me even afvragen of ze ook van een verschillende plantenfamilie zijn, maar zo groot is het verschil dan weer niet, ze behoren beide bij de peulvruchten (vlinderbloemigen).

Ze zijn trouwens  uitstekend geschikt om tegelijk te eten. Het voordeel daarvan is ook nog eens dat, bij een kleine oogst, je de peultjes minder hoeft op te sparen voor een portie omdat je bij twee soorten de rijpste peulen kunt plukken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.