Ik woon in een leuke gemeente vind ik. Niet alleen is er veel groen, ook zijn er walnotenbomen en appelbomen geplant waar iedereen van mag plukken en bij mag rapen. Voor wie wil valt er genoeg te halen al zul je er, met name bij de walnoten, meteen na een storm bij moeten zijn.
Ik heb wel een aantal jaren walnoten geraapt maar het kraken vind ik dan weer teveel werk. (ja, ik ben liever buiten aan het rapen dan op de bank aan het kraken) Als het anderhalf jaar duurt voor ik ze (laat) kraken getuigt dat niet echt van enthousiasme.
Appels rapen is een ander verhaal. Helemaal nu ik deze week weer ‘mijn’ logeerhond te logeren heb is het een leuke bezigheid om tijdens het wandelen wat appels te zoeken. En de hond vind een groter rondje al helemaal geen probleem. Ik heb deze week al heel wat appels gezocht en ook enige van de boom kunnen plukken. Over een paar weken is het hier appelplukdag en daarna zijn deze bomen helemaal leeg. Heel handig om te weten 😉
Voor het appelmoes maken had ik een nieuw recept dat ik wilde uitproberen. Ik kreeg namelijk een tijdje geleden van mijn buurvrouw een pot appelmoes. Róze appelmoes. Roze?! Wat bleek: het was appelmoes met zwarte bessen. Ah, toen was ik meteen geïnteresseerd. Ik heb namelijk wel struikjes zwarte bessen in mijn tuin staan maar vind de zwarte bessen los helemaal niet lekker. Maar misschien is de appelmoes wel een leuke bestemming…?
De smaak beviel me prima en zorgvuldig heb ik het etiket bewaard. Inmiddels heb ik dus ook zelf roze appelmoes gemaakt. De verhouding zwarte bes met appel is ongeveer 1:8. Voor de mensen die graag iets nieuws uitproberen: appelmoes van appels en rabarber is óók erg lekker. En natuurlijk hoort er overal veel kaneel in. Maar dat kan ook een familietrekje zijn.