Bonen

TerDSCN0741wijl ik de laatste boontjes van dit jaar aan het doppen ben staan de eerste boontjes in een pannetje op het vuur. Na een dagje wellen wordt het tijd om er wat van te maken. Lang geleden heb ik in mijn vegetarisch kookboek een recept gezien voor burgers van bonen en dat wil ik eens gaan maken. In het recept staan twee specifieke boonsoorten en daar begint mijn aanpassing aan het recept al. In het pannetje zitten alle soorten door elkaar, het zijn de bonen die apart gehouden zijn omdat ze niet in optimale staat waren. Om te voorkomen dat ze de rest van mijn voorraad straks bederven heb ik ze apart gehouden.

DSCN0742Op mijn vorige werk leerde ik dat je het water waarin je de bonen geweekt hebt niet mag gebruiken om de bonen in te koken. Als ik het water zie dat in het bakje zit, begrijp ik dat nog wel. Maar graag wil ik weten waarom niet. Het heeft iets te maken met een bepaald stofje dat in het water gaat zitten, maar het fijne weet ik er niet van. Iemand enig idee? Het internet staat vol met tijden over hoelang de bonen moeten wellen en koken maar over dit water kan ik niets vinden.

Overigens begin ik inmiddels wel zin in eten te krijgen en lijkt het erop dat ik al drie kwartier eerder had moeten beginnen met bonen koken… 😉 Dat wordt dus een bonenburger als nagerecht!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.