De grote pompoen

De pompoenen die dit jaar aan mijn plant verschenen werden een heel stuk groter dan ik had verwacht. Ik had netjes zaad bewaard van mijn pompoenen van vorig jaar. Die bevielen me namelijk erg goed, niet te groot, goed qua smaak. En wat moet je anders met die talloze zaden in de vrucht? Je kunt ze opeten natuurlijk maar een paar bewaren voor volgend jaar is wel zo leuk. Nooit meer pompoenenzaad kopen!

Totpompoen ik dus dit jaar totaal andere pompoenen oogstte dan ik had verwacht. Door een tijdschrift over tuinen kwam ik erachter hoe dit komt. Pompoenen hebben veelal te maken met kruisbestuiving, het is daarom moeilijk om een precies dezelfde soort pompoen te kunnen kweken uit zelfgespaarde zaden. Nu kan ik mij voorstellen dat de bijen bij mijn volkstuin veel meer verschillende pompoenen tegenkomen dan een boer die op één veld honderd planten heeft van hetzelfde ras. Best kans dat de zaden uit een pompoen uit de winkel veel meer lijken op de pompoen waar ze uitkomen dan de zaden die ik uit mijn zelf gekweekte pompoen haal.

Voor volgend seizoen neem ik liever het zeker voor het onzekere en bestel ik een zakje zaad bij een kweker. En dit jaar geniet ik van een grote pompoen die, althans in vergelijking met vorig jaar, 3x zo groot is. Ruim vijf kilo weegt deze. Geen record, op de pompoenweegdag van onze volkstuinvereniging wegen ze gerust 50 kilo. Gelukkig hoef ik die niet mee naar huis te sjouwen of aan te snijden. Ik had al genoeg moeite met deze 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.