Een hele berg compost

VDSCN2506oeding voor de grond: het is iets waar ik nog veel over kan leren en ook wíl leren. Wat ik al wel door heb is dat jaarlijks één zak compost per vak niet voldoende is. De sla groeit er prima op, maar groenten die meer voeding van de aarde vragen blijven al snel achter in de groei. Die overheerlijke bieten bijvoorbeeld. Of prei, dat is iets waarbij ik al jaren jaloers naar de buren kijk omdat ze bij mij maar dun blijven. Dit jaar lijkt het overigens beter te worden en met deze nieuwe voorraad compost binnen handbereik zou het toch goed moeten komen hoop ik. Ondertussen probeer ik steeds weer een beetje meer te weten te komen over een goede aanpak voor een gezonde grond met voldoende voeding. Als je groenten oogst betekent dit dat de voeding niet op den duur weer terug komt in de aarde (zoals in de natuur wel zou gebeuren) en zul je iets anders moeten toevoegen. Kunstmest is makkelijk maar niet zo gezond, compost is veel gesjouw en duurder. Maar met een auto en drie mensen om te tillen viel dat gesjouw gelukkig wel mee.

3 antwoorden naar “Een hele berg compost”

 1. Heb je al wel eens gedacht aan plantengier te gebruiken om je planten voeden?
  Je kunt het zelf maken, vraagt weinig gesjouw en kost niets.
  Er kunt kiezen voor bv. brandnetelgier maar ook over allerlei andere soorten.
  Op internet is ook hierover heel veel te lezen.

 2. Nog een kleine aanvulling: (planten)gier mag niet op bonen gegoten worden!

  Sinds een paar weken giet ik een keer per week gier van onkruid, het is misschien verbeelding maar het lijkt of de planten het veel beter gaan doen.

  • Hoi Frouwke,

   Dat klinkt goed! Het klinkt in ieder geval als de moeite waard om me daar eens in te verdiepen. Al zal dat wel ná het tuinseizoen worden 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.