Gatenoogst

De raketsla heeft het zwaar te verduren onder dit beestje.
De raketsla heeft het zwaar te verduren onder dit beestje.

Vandaag kon ik weer wat oogsten. De raketsla. Zoals ik laatst al schreef zitten er allemaal gaatjes in. Mijn vermoeden van zwarte kevertjes als boosdoeners werd bevestigd. Ditmaal heb ik er ook een foto van kunnen maken. Weet iemand welk diertje dit is?

Daarnaast vond ik bij het onkruid weghalen een donkerrode/bruine cocon van een rups (vermoed ik). Ik ben erg benieuwd van welke vlinder deze is. Wie weet is hiervoor ook iemand die me kan helpen.

Ik heb de Egyptische ui vandaag in de volle grond geplant. Ze stonden thuis in een potje en zijn dus al aardig uitgelopen. Voor het geval jullie de Egyptische ui niet kennen: het is een bijzondere soort dat knoppen vormt en als deze knoppen openbarsten komen er weer allemaal nieuwe uitjes uit. Als de stengel te zwaar wordt van alle uitjes buigt deze naar de grond met als gevolg dat de ui zich weer kan voortplanten. Even wat geduld hebben, als het zover is zal ik een foto maken.

Van wie is deze cocon?
Van wie is deze cocon?

De meeste aardbeiplanten doen het goed, de eerste plant is al druk bezig met het laten groeien van de aardbeien.

4 antwoorden naar “Gatenoogst”

 1. Die iemand die je kan helpen heet Google. 😉
  Is het een pop van deze vlinder misschien?
  ‘Verschillende soorten hebben larven die onder de grond leven en voor de landbouw schadelijk zijn. Vooral kool en sla is hier gevoelig voor. De meeste schadelijke larven voeden zich ’s nachts en rusten overdag in de grond of in een spleet in de voedselplant. Voorafgaand aan de gedaanteverwisseling vormen ze harde, glimmende cocons.’
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Uilen_(vlinders)
  http://www.ahw.me/indexmotten.html en dan bijna onderaan.

  • Ah, kijk eens aan! Inmiddels weet ik nu inderdaad de naam van de vlinder: Orthosia gothica. Deze valt volgens mij niet onder de soort met larven die je hierboven beschrijft, hij staat namelijk niet in het desbetreffende lijstje op wikipedia.org.
   Het gaat dus om een nachtvlinder. Bedankt!

   • Die tweede link stond er niet voor niets bij. 😉

    Ik heb trouwens vandaag ontdekt dat ik waarschijnlijk de rupsjes van een Koolmot of de larve van een Sluipwesp op mijn aardbeien heb. :s Die zijn dus ook een gatenkaas nu. (en ik mag helemaal geen kaas!)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.