Shitake

DSCN1527-1Het is alweer lang geleden dat ik wat heb geschreven over mijn shitake-boomstam. De laatste melding ging over het verschijnen van de allereerste paddenstoel. En dan vervolgens radiostilte. Je zou je gaan afvragen of de paddenstoel niet gesmaakt heeft maar dat is het probleem niet. Ik denk niet dat ik paddenstoel in kwestie nog zal opeten. Want een paddenstoel is een soort schimmel, nietwaar? Maar wat gebeurt er als een paddenstoel zelf schimmelt? Dat lijkt me toch niet zo heel gezond… (zie eerste foto, er is echter slechts een klein wit randje van de schimmel zichtbaar)

Goed, de boomstam is kort na het ontstaan van zijn eerste product verhuisd naar de slaapkamer. Door de voortdurende ventilatie daar en het uitblijven van verwarming is het daar beduidend makkelijker om de stam vochtig te houden. En nu, enkele weken later, zie ik daarvan het resultaat. Nieuwe paddenstoelen, inmiddels al groter dan de eerste en ook gezond ogend. Blijkbaar is het belangrijker dat de stam vochtig blijft dan dat de temperatuur hoog genoeg en stabiel is. Het gaat er nu echt van komen!

(Als je op de foto klikt kun je het grote formaat zien)

DSCN1522
drie paddenstoeltjes zichtbaar: boven-middenlinks, en twee heldere witte puntjes verder naar achter op de stam
DSCN1523
Iets onder het midden is duidelijk een paddenstoel zichtbaar

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.