Zij zetten de tulpenbloei voort

De voorjaarsbollen zijn inmiddels bijna allemaal uitgebloeid. Het mooiste is er wel af. Het verrast me dit jaar hoeveel er ná de tulpen al in bloei staat. Een aantal planten van de vingerhoedskruid hebben al een prachtige toorts waar de eerste kleuren al van tevoorschijn komen. Vorig jaar heb ik een uitgebloeide vingerhoedskruid flink uitgeschud boven de tuin. Nu staan er in één vak tientallen plantjes. Misschien wat teveel… tenslotte heb ik geen landgoed tot mijn beschikking. Opeens is 100 vierkante meter niet meer zoveel 😉 Maar het geeft niet, het is makkelijker te verwijderen dan onkruid en zolang ik de ruimte niet nodig heb laat ik ze lekker staan.

De Egyptische ui plant zich al jaren voort in mijn tuin, tot ik me er soms geen raad meer mee weet. Je kunt ze gewoon eten en dat doe ik ook wel eens. Maar niet zo vaak waardoor ik zo nu en dan even flink moet rooien. Dan neem ik me weer voor om ze meer te gaan eten en vergeet ik het weer. Eigenlijk vind ik het vooral een erg leuke plant om te zien.

De rozenstruik is alweer begonnen met de eerste geopende knop. Op de foto zitten de knoppen nog allemaal dicht maar inmiddels is het eerste rood al tevoorschijn gekomen. De struik vertoont nogal wat zielige blaadjes en takken. Laatst heb ik weer flink gesnoeid om het probleem wat te beperken. Toen bedacht ik me dat de struik vorig jaar maar 1x of zelfs helemaal geen voeding heeft gehad. Ah! Daar zou wel eens de oplossing van dit ‘kwakkel-probleem’ kunnen liggen. Inmiddels is de struik weer voorzien en hopelijk zal het daardoor weer opknappen.

En dan is er nog de iris. In verschillende tuinen heb ik ze al zien bloeien, al waren dat wel net andere soorten dan de mijne. Bij mij zal het echter ook niet lang meer duren, ik kan het paars al door de knop zien schemeren.

Dit zijn nog lang niet alle planten die bloeien, er kleurt en geurt al véél meer in mijn tuin op dit moment. Bieslook, phlox, duizendknoop, phacelia en komkommerkruid. Ook spinazie en de framboos kan ik meetellen. En niet te vergeten de plant waarvan ik dankzij Emmie nu de naam weet: Nectaroscordum siculum, ook wel Bulgaarse ui genoemd.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.