Koekjes om van te smullen

Terwijl er op de tuin nog maar weinig te beleven valt, kan ik zo nu en dan nog genieten van mijn gezwoeg van het afgelopen jaar. Maar daar moet dan wel eerst weer wat voor gebeuren, namelijk: koken.

aardappelkoekjes_beslagMaandag ging ik samen met een vriendin aan de slag met de aardappels. Ik wilde al een tijdje zelf een soort rösti-rondjes maken en zo samen is dat natuurlijk wel gezellig. We vonden twee recepten die allebei niet helemaal aan de voorwaarden voldeden maar met wat ervaring en wat gevoel konden we daar ons eigen recept wel van maken. En zo zaten we bij de avondmaaltijd te smullen van knapperige, versgebakken aardappelkoekjes.

aardappelkoekjesNatuurlijk willen jullie graag het recept even uitproberen als trouwe navolgers van deze blog 😀 Dit recept is zeker de moeite waard om je eens over te buigen!

De hoeveelheden qua aardappels hebben we wat gegokt, (och ja, ’t is weer ’s zover…. 😉 ) maar volgens het (ene) recept moest het 350 gram zijn. De hoeveelheid prei en ui die je toevoegt kun je aanpassen aan de hoeveelheid aardappels die je gebruikt; het mengsel moet grotendeels uit aardappels bestaan om de goede structuur te behouden.

  • Rasp de aardappels, spoel ze in een zeef af onder de kraan en duw het vocht eruit.
  • Snijd een ui, een teentje knoflook en een halve prei in fijne stukjes en doe dit erbij.
  • Maak een mengseltje van 60 g volkorenbloem, 1 ei, 1/2 theelepel kurkuma, beetje zout, 1/2 theelepel oregano, snufje cayennepeper (of chilipoeder) en 3 eetlepels melk (wij hebben de melk vervangen door 2 eetlepels water en een klontje boter om het recept melkvrij te maken)
  • Roer het mengsel door de geraspte aardappels.
  • Verhit in een koekenpan een flinke bodem olie en wacht tot deze op temperatuur is.
  • Schep een flinke lepel van het aardappelmengsel in de pan en druk het enigszins plat, maak zo meerdere koekjes.
  • Draai de koekjes na een paar minuten om, als ze bruin zijn is het goed (afhankelijk van hoe heet de olie is en blijft duurt dit een paar minuten of nog wat langer)
  • Leg de koekjes hierna even op een paar velletjes keukenpapier om een deel van het vet kwijt te raken.

De koekjes zijn lekker bij de groente, maar kun je ook gewoon eens als een tussendoortje eten. Bij mijn tweede bakserie (vandaag) ontdekte ik dat ze warm het lekkerste zijn omdat ze dan het meest knapperig zijn, maar dat ze koud ook nog heerlijk zijn.

aardappelkoekjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.