Recept: tonijn-bietensalade

P_20150726_133211Ik ben gek op rode biet, helemaal sinds ik ze uit eigen tuin kan halen. Vorig jaar viel mijn oogst behoorlijk tegen dus dit jaar geniet ik er dubbelop van. Gelukkig heb ik er veel gezaaid, is het goed opgekomen en zitten er prachtige, dikke rode bieten in de aarde. Afgelopen week haalde ik er weer 5 uit de tuin. Hoe lekker het ook is, elke dag roze stamppot is ook zo wat dus enige variatie is welkom.

Ik herinnerde me een een tonijn-bietensalade die ik járen geleden met een vriendin maakte. De bieten kwamen uit een potje en het rode sap zorgde voor inspiratie voor afschrikwekkende foto’s. Wat een lol hadden we!

Nu komen de bieten uiteraard uit de tuin. Ik heb het recept nog in een receptenboek maar toen ik de boodschappen had gedaan en nog eens ging kijken bleek dat ik het niet meer helemaal goed onthouden had. Ach, dan is dit een variant erop. Het is een aanrader, helemaal voor warme dagen. Genoeg groente, niet warm en weer eens wat anders dan ‘gewoon sla’. Als lunch kan natuurlijk ook.

Je hebt nodig:

  • (Gekookte) rode bieten (afhankelijk van de grootte 2-4)
  • potje maïs/maïskolf
  • ui
  • blikje tonijn (op water)
  • doperwten (vers of uit potje) of wortel
  • peper & zout
  • evt. slasaus

De rode bieten koken. Aangezien het best lang kan duren voor bieten gaar zijn kun je ze het beste alvast in kleine stukken snijden. Zo is het sneller klaar en erna moeten ze toch in kleine blokjes. Je kunt dit ook al een dag van tevoren doen. Ik had verse doperwten, deze moet je nog 5 minuten koken. Doperwten uit potje kan ook, of een verse wortel die je tegelijk met de bieten kookt.

Snijdt de bieten (en evt. wortel) in blokjes en snipper de ui heel fijn. Doe de maïs, tonijn, bieten en ui, doperwten/wortel in een slakom en voeg naar smaak nog wat peper en zout toe. Mocht je het lekkerder vinden dan kun je er nog wat slasaus doorheen doen maar zonder is ook al fris genoeg.

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.